Nieuws

 

Het Platform Sappemeer Organiseert  31/8    2014 het Eska Kartonfestival !

 

 

Volg deze website voor meer informatie en updates .

 

Geschiedenis

In september 2010 werd het Kartonfestival, een groots cultuurfestival met muziek, theater, dans etc.  gehouden. Het achterliggende idee voor het ontstaan van het festival was om Sappemeer goed op de kaart te zetten èn om ontmoetingen tussen (creatieve) inwoners en kunstenaars/talenten van Sappemeer te stimuleren. Aan het belang om sociale structuren binnen Sappemeer  te versterken en krachten te bundelen, werd  en wordt veel waarde gehecht.

Door de benaming Kartonfestival is er aandacht voor het industrieel erfgoed van Sappemeer. Rond 1880 werd voor het eerst strokarton geproduceerd  bij kartonfabriek Scholten (voorganger van het huidige Eska Graphic Board). De fabriek zorgde voor bevolkingsgroei en werkgelegenheid. In 1921 werkte bijna 75% van Sappemeers  “echte industriearbeiders” in het strokarton. Veel later werd begonnen met het maken van karton uit oud papier. Meer dan vijfduizend mensen bezochten het Kartonfestival in 2010. Het bezoekersaantal en het enthousiasme voor het festival waren hartverwarmend! De roep om een vervolg werd al gauw gehoord. Het doel om Sappemeer op de kaart te zetten en vele ontmoetingen tussen inwoners te bewerkstelligen was behaald! Het festival werd mede georganiseerd door Kwartier Zorg & Welzijn en kunstenaar Jos Boerjan. Er waren veel sponsoren bij betrokken.

Eska Kleintje Kartonfestival 2012

Het tweede kartonfestival in Sappemeer was een groots, gezellig evenement. Veel mensen uit Hoogezand-Sappemeer, maar ook uit de regio kwamen er op af. Al voor 14.00 uur begon het publiek toe te stromen. De verkeersregelaars hebben vervolgens het verkeer in goede banen geleid en fietsers konden hun fietsen prima kwijt. Het festivalterrein was ruim opgezet zodat de drie podia elkaar muzikaal zo min mogelijk dwars zaten. Voor iedere bezoeker waren er leuke optredens te bezoeken, variërend van pop/rock, singer-songwriters, hip hoppers en drummers tot koren. Een klassiek muziekmoment was te beleven bij de unieke optredens van dansers op gras. Rondom de podia waren barretjes, steekijs- en snackkar te vinden met zitgelegenheid. Vanwege het mooie, overwegend zonnige weer werd er druk gebruik van gemaakt. De mensen die in marktkramen hun koopwaar en informatie lieten zien, hadden het wel moeilijk met de stevige wind, maar konden tevreden zijn over de belangstelling voor hun producten. Ook de modelboot- en sportvisdemonstraties trokken veel aandacht. Het was leuk om zoveel verscheidene bootjes in de nieuwe haven te zien en te weten dat hengelsport in 2012 ook onder de aandacht blijft in Hoogezand-Sappemeer (Hengelsportstad 2011).

Veel mensen wisten ook hun weg te vinden naar de schminkers, het luchtkussen, de waterballen, de tentoonstellingstent met kartonnen kunstwerken die gemaakt waren door leerlingen van de basisscholen van Sappemeer en de tent van Eska Graphic Board waar van alles te doen en zien was. Wilde men meer weten over de geschiedenis van Sappemeer en brandweerlieden van H-S, dan konden foto’s en bewegende beelden worden bekeken in de andere expotent. In de haven lag het brandweerbootje van brandweer H-S.  Hèt 100% relaxmoment was te vinden in de tent met stoelmasseurs. Hier werden diverse knopen weggewerkt door vaardige handen. Bij de aanwezige kinderen die een kartonkunstwerk hadden ingeleverd ontstond rond 18.00 uur wel enige spanning, want toen werden de winnaars van de karton ontwerpwedstrijd bekend gemaakt.  Ze werden verrast  met rondleidingen in de kartonfabriek, fietsen of boek- en spelpakketten.

Al met al was het een zeer geslaagd muzikaal, cultureel maar vooral ook gezellig evenement dat veel mensen in beweging  en (weer) met elkaar in contact heeft gebracht. Bezoekers, vrijwilligers, sponsoren, muzikanten, zangers, mensen in de marktkramen, sportvissers, modelbootvereniging, stoelmasseurs, exposanten, verzorgers van de inwendige mens, schminkers, mensen van licht en geluid, verkeersregelaars, EHBO’ers, dansers, maatschappelijke stagiaires, fotografen en vele anderen zorgden samen voor een prima sfeertje.